Tansiyon Aleti Nedir ?

Tansiyon aleti, üst kola veya bileğe bağlı manşondan oluşan bir sistolik ve diyastolik kan basıncını belirleyerek basıncı arttırıp yavaş yavaş salıveren cihaza denir.

Tansiyon aletinde kol etrafına sarılan şişirilebilir lastik manşettir. Bir ölçüm cihazı manşonun basıncını gösterir. Bir pompa manşeti şişirir ve bir valf basıncı serbest bırakır. Arteryel kan akımı seslerini dinlemek için bir stetoskop kullanılır.

Kalp atınca, arterlerden zorlanan kan basınçta bir artışa neden olur, buna sistolik basınç denir, ardından kalp ventrikülleri başka bir ritime hazırlanırken basınç azalır. Bu düşük basınca diyastolik basınç denir.

Tansiyon aleti manşeti, beklenen sistolik basıncın çok üzerinde şişirilir. Valf açıldığında manşon basıncı (yavaşça) azalır. Manşonun basıncı, arteryel sistolik basınca eşit olduğunda, kan, akışın türbülansı ve duyulabilir sesler yaratarak, manşondan akmaya başlar. Stetoskop kullanarak bu sesler duyulur ve manşonun basıncı kaydedilir. Kan akış sesleri, manşonun basıncı arteriyel diyastolik basıncın altına düşene kadar devam edecektir. Kan akışı durduğunda basınç, diyastolik basıncı gösterir.

Sistolik ve diyastolik basınçlar genellikle sistolik ‘aşırı’ diyastolik olarak belirtilir. Örneğin, 80 üzerinde 120. Kan akış seslerine Korotkoff sesleri denir.

Eğer tansiyon hastası bir kişiyi takip etmek isterseniz; bir tanı ve tedavi planı oluşturmak için kan basıncı okumaları, kalp ve akciğer sesleri, hasta öyküsü ve test sonuçlarının nasıl elde edileceğini bilmeniz gerekir. Sunulan olgular hipertansiyon (yüksek tansiyon), hipotansiyon (düşük tansiyon), sadece sistolik veya diyastolik basınçların yükselmesini içerir. Olgular arasında hipertansif ve hipotansif durumlarla ilişkili klinik durumlar yer almaktadır.

tansiyon-aleti-sistotik-diyastolik-basinc-nedir-türleri-nelerdir

Tansiyon Aleti Türleri Nelerdir?

Tansiyon aleti türleri 3 farklı çeşittedir. Tansiyon aleti sizin rahat ve doğru kullanımınızla da doğru orantılıdır.

1- Dijital Tansiyon Aletleri

Dijital tansiyon ölçme cihazları otomatiktir, birisinin manşonu kullanmasına veya kan akış seslerini dinlemesine gerek kalmadan tansiyon ölçümü sağlar. Bununla birlikte, dijital tipler daha az doğrudur. Bazı sağlık hizmeti sağlayıcıları, tarama için dijital kullanmaktadır ancak bazı durumlarda okumaları doğrulamak için manuel tansiyon aletleri kullanmaktadır.

2- Manuel Tansiyon Aletleri

Manuel tansiyon ölçme cihazları, aneroid (kadran) ve civa (kolon) cihazlarından oluşur. Aneroid cihazlarının periyodik kalibrasyon gerektirmesi dışında, bu aneroid ve civa cihazlarının çalıştırılması neredeyse aynıdır.

3- Yarı Otomatik Tansiyon Aletleri

Dijital ekranlı olup, manşonuna elle müdahale edilerek pompalanmasını sağlayan dijital cihazlardır.

tansiyon-aleti-nasil-kurulur-kullanilir-nasil-calisir-tibbi-cihazmidir-degerleri-nelerdir

Tansiyon Aleti Nasıl Kurulur?

Kan basıncınızın düzenli olarak kontrol edilmesi iyi bir fikirdir. Kendi kontrollerinizi evde yapmak, bu endişeyi ortadan kaldırabilir.

1- Tansiyon aleti ekipmanınızı ayarlayın.
Gerekli ekipmanı kolayca kurabileceğiniz bir masaya ve sandalyeye oturun. Manşonu, stetoskopu, manometreyi ve puarı kitten çıkarın.

2- Kolunuzu kalp seviyesine kaldırın. Kolunuzu yükseltin, böylece dirseğinizi bükdüğünüzde dirseğiniz kalbinize paralel kalacaktır. Bu, tansiyon aletinizin doğru ölçüm yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca, kolunuzun okuma sırasında desteklenmesi önemlidir, bu nedenle dirseğinizin sabit bir yüzeye yaslandığından emin olunuz.

3- Manşonu üst kolunuza sarın. Çoğu kelepçenin, manşeti yerinde sabitlemeyi kolaylaştıran Velcro vardır. Gömleğin uzun veya kalın kollu olması durumunda, önce manşonu yuvarlayın, çünkü manşonu sadece çok ince bir giysi üzerine koyabilirsiniz. Manşetin alt kenarı, dirseğin yaklaşık bir inç kadar olmalıdır.

Bazı uzmanlar sol kolunuzu kullanmanızı önerir; Diğerleri her iki kolu da test etmenizi önerir. Ancak, önce kendi kendini test etmeye ayarlıyken, sağ elini kullanıyorsanız sol kolunu veya tersini kullanın.

4- Manşetin sıkı, ancak çok sıkı olmadığından emin olun. Manşon çok gevşekse, manşon arteri doğru şekilde sıkıştırmaz, size yanlış bir şekilde düşük tansiyon ölçümü verir. Eğer manşet çok sıkıysa, “manşet hipertansiyonu” olarak bilinen şeyi yaratacaktır ve size hatalı bir şekilde yüksek okuma verecektir.

5- Stetoskopun geniş kafasını kolunuza yerleştirin. Stetoskopun başı (diyafram olarak da bilinir) kolunuzun iç kısmına düz bir şekilde yerleştirilmelidir. Diyaframın kenarı, brakiyal arter üzerine yerleştirilmiş olan manşetin hemen altında olmalıdır. Stetoskopun kulaklarını nazikçe kulaklarınıza yerleştirin.

Stetoskopun başını baş parmağınızla tutmayın – başparmağınızın kendi nabzı vardır ve bu bir okuma elde etmeye çalışırken kafanızı karıştırır.

İyi bir yöntem, steteskopun kafasını indeks ve orta parmaklarınızla yerinde tutmaktır. Bu şekilde, kelepçeyi şişirmeye başlayana kadar bir ses çıkarmamalısınız.

6- Basınç göstergesini sabit bir yüzeye klipsleyin. Manometre manşonuna kelepçelenirse, klipsleri açın. Bu sayede masanın önüne önünüzde yerleştirebilir ve izlemeyi daha kolaylaştırabilirsiniz. Göstergenin sabit ve sabit kalması önemlidir.

Yeterli ışık olduğundan emin olun ve test etmeye başlamadan önce iğne ve basınç işaretlerini iyi görebilirsiniz.

Bazen, gösterge kauçuk ampulün üzerine takılır, bu durumda bu adım geçerli değildir.

7- Pompayı alın ve valfi sıkın. Başlamadan önce vana tamamen kapatılmalıdır. Bu, pompalarken, havanın yanlış okunmasını sağlayacak hiçbir hava kaçmamasını sağlayacaktır. Valfi duruncaya kadar saat yönünde döndürün.

Valfin aşırı sıkılmasını önlemek de önemlidir, aksi takdirde çok fazla açacak ve havayı çok hızlı bir şekilde bırakacaksınız.

tansiyon-aleti-hangi-kola-takilir-olcum-nasil-yapilir-kullanimi-kol-mansonu-klasik-mekanik-modelleri-manometre

Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?

1- Manşonu şişir. Manşonu şişirmek için pompayı hızla pompalayın. Göstergedeki iğne 180 mmHg’ye ulaşıncaya kadar pompalamaya devam edin. Manşondan gelen basınç, geçici olarak kan akışını keserek, ponksiyonda büyük bir arteri tıkayacaktır. Bu sebeple manşonun baskısı biraz rahatsız veya garip hissedebilir.

2- Valfi serbest bırakın. Manşondaki hava yavaşça, ancak yavaş bir tempoda olacak şekilde valfi yavaşça saat yönünün tersine döndürün. Ölçere dikkat edin; En iyi doğruluk için, iğne saniyede 3 mm hızla aşağı doğru hareket etmelidir.

Stetoskop tutarken valfi bırakmak biraz zor olabilir. Serbest kolunuzla steteskop tutarken, valfi manşet kolunuzdaki elinizle serbest bırakmayı deneyin.

Yakınlarda biri varsa, size yardım etmesini isteyin. Ek bir çift el, işlemi daha kolay hale getirebilir.

3- Sistolik kan basıncınızı not edin. Basınç düştüğü için, bir stero veya çalma sesini dinlemek için stetoskop kullanın. İlk yumruğu duyduğunuzda, ölçü üzerindeki baskıyı not edin. Bu sistolik kan basıncınızdır.

Sistolik sayı, kalp atım kan akışının bir arter duvarında uyguladığı basıncı temsil eder. İki kan basıncı okumasının daha yüksek sayısıdır ve kan basıncı yazıldığında en üstte görünür.
Büyük seslerin klinik adı duyduğun sesin “Korotkoff sesleri”.

4- Diyastolik kan basıncınızı not edin. Büyük sesleri dinlemek için stetoskop kullanırken ölçüyü izlemeye devam edin. Sonunda sert büyük sesler bir “ses” sesine dönüşecek. Bu değişikliği, diyastolik kan basıncınıza yakın olduğunuzu gösterdiği için not etmek yararlı olacaktır.

Diyastolik sayı, kalbin kasılmalar arasında rahatladığı zaman, bir arterin duvarlarında kan akışının uyguladığı basıncı gösterir. İki tansiyon ölçümünün daha düşük sayısıdır ve tansiyon düştüğünde en altta belirir.

5- Okumayı kaçırırsan endişelenme. Her iki sayının kesin ölçüsünü kaçırırsanız, kelepçeyi yakalamak için biraz geriye doğru pompalamak kesinlikle kabul edilebilir.
Doğruluğu etkileyebileceğinden çok fazla (iki kattan fazla) yapmayın.
Alternatif olarak, manşonu diğer kola getirip işlemi tekrarlayabilirsiniz.

6- Kan basıncını tekrar kontrol et. Kan basıncı dakikalar içinde dalgalanır (bazen önemli ölçüde), böylece yaklaşık on dakikalık bir süre içinde iki okuma yaparsanız, daha doğru bir ortalama sayı elde edebilirsiniz.
En doğru sonuçlar için, kan basıncınızı ilk seferden beş ila on dakika sonra ikinci kez kontrol edin.
İkinci okuma için diğer kolunuzu kullanmak, özellikle de ilk okumanız anormal ise, iyi bir fikir olabilir.

dusuk-yuksek-kan-basinci-tansiyon-aleti-nasil-nereye-takilir-okunur-ne-ise-yarar

Tansiyon Ölçümü ve Klinik Değerlendirmeleri

Kan basıncını kaydettikten sonra, sayıların ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.

1- Referans ve bilgi için aşağıdaki kılavuzu kullanın:

Normal kan basıncı: Sistolik sayı 120’den az ve diyastolik sayı 80’den azdır.
Prehipertansiyon: Sistolik sayı 120 ile 139 arasında, diyastolik sayı 80 ile 89 arasındadır.
Evre 1 Hipertansiyon: Sistolik sayı 140 ile 159 arasında, diyastolik sayı 90 ile 99 arasındadır.
Evre 2 Hipertansiyon: Sistolik sayı 160’dan yüksek ve diyastolik sayı 100’den yüksek.
Hipertansif Kriz: Sistolik sayı 180’den yüksek ve diyastolik sayı 110’dan yüksektir.

2- Kan basıncınız düşük ise endişelenmeyin.

Kan basıncı ölçümleriniz 120/80 “normal” işaretinin çok altında olsa bile, endişe için genellikle bir neden yoktur. Düşük tansiyon belirtisi olmadığı sürece, 85/55 mmHg düşük kan basıncı okumasının kabul edilebilir olduğu düşünülmektedir.

Ancak, baş dönmesi, sersemlik, bayılma, sıkıntı, soğuk ve nemli ciltler, hızlı ve sığ solunum, dehidratasyon, mide bulantısı, bulanık görme ve / veya yorgunluk belirtileri yaşıyorsanız, hemen doktoru görmeniz önerilir. Düşük tansiyonunuz ciddi ya da ciddi komplikasyonlara neden olabilecek altta yatan bir durumun sonucu olabilir.

3- Ne zaman tedavi gerektiğini bilmek.

Tek bir yüksek okumanın, yüksek tansiyona sahip olduğunuz anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Birçok faktörün sonucu olabilir.

Kan basıncınızı egzersiz yaptıktan sonra alıyorsanız, tuzlu yiyecekler yedikten sonra, kahve içmek, sigara içmek veya yüksek stres dönemlerinde kan basıncınız karakteristik olarak yüksek olabilir.

Kan basıncı manşonu kolunuzda çok gevşek veya çok sıkı ya da bedeniniz için çok büyük ya da çok küçükse, değerler yanlış olabilir. Sonuç olarak, bir defaya mahsus okumalar hakkında çok fazla endişelenmemelisiniz, özellikle de bir sonraki kontrolünüzde kan basıncınız normale döndüğünde.

Bununla birlikte, kan basıncınız sürekli olarak 140/90 mm Hg’nin üzerindeyse, genellikle sağlıklı beslenme ve egzersizin bir kombinasyonunu içeren bir tedavi planına girebilecek bir doktora danışmak isteyebilirsiniz .

Eğer yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olmazsa, tansiyonunuz çok yüksekse veya diyabet veya kalp hastalığı gibi risk faktörleriniz varsa ilaçlar da düşünülebilir.

180 veya daha yüksek bir sistolik okuma veya 110 veya daha yüksek bir diyastolik okuma alırsanız, birkaç dakika bekleyin ve kan basıncınızı tekrar kontrol edin. Eğer hala bu seviyede ise, hipertansif bir krizden muzdarip olabileceğiniz için acil tıbbi servislere hemen başvurmanız gerekir .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.