MEKANİK VENTİLASYON NEDİR?

Mekanik Ventilayon Nedir?

Mekanik ventilasyon bir yaşam destek tedavisidir. Bu ventilatör denilen bir makineyi içerebilir yada solunum; bir anestezist , solunum terapisti veya paramedik tarafından bir torba valfi maske cihazını sıkıştırarak elle desteklenebilir. Mekanik ventilatör ayrıca solunum makinesi olarak da adlandırılır.

Çok hasta insanların nefes almasını kolaylaştırmak için kullanılır. Diğer bir neden bu hastalar için oksijen seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olmaktır. Bazen hastalar öngörülemeyen veya dengesiz bir sağlık durumları olduğunda mekanik ventilasyon alırlar.

Mekanik ventilasyon, endotrakeal tüp gibi bir ağızdan veya trakeostomi tüpü gibi bir ciltteki trakea içinde herhangi bir enstrüman içermesi durumunda “invaziv” olarak adlandırılır.

Yüz veya burun maskeleri, uygun şekilde seçilmiş bilinçli hastalarda invazif olmayan ventilasyon için kullanılır.

Mekanik havalandırma doğal olarak soluduğumuzdan farklıdır. Doğal inhalasyon sırasında diyafram kası büzülür ve göğüs genişler. Bu havayı akciğerlere çeken bir boşluk yaratır. Doğal bir ekshalasyon sırasında diyafram kası gevşer ve hava ciğerlerden çıkar.

Bir ventilatör havayı akciğerlere iterek çalışır. Hava, önceden ayarlanmış bir hacme veya önceden ayarlanmış basınca ulaşana kadar içeri itilir. Akciğerler dolduğunda, havalandırma havayı akciğerlere doğru itmeyi durdurur. Hava daha sonra pasif olarak akciğerleri terk eder. Bu, havanın dolu bir balondan çıkmasına benzer.

Mekanik ventilasyon iki ana tipi; pozitif basınçlı havalandırma hava (ya da başka bir gaz karışımı) hava yolları yoluyla akciğerlere içine itilir ve havanın özünde göğsün hareketini uyararak akciğerlere emildiği negatif basınçlı havalandırma.

Negatif Basınçlı Ventilasyon

Demir akciğerinde bir pompa vasıtasıyla hava, tankın içinde bir vakum oluşturmak üzere mekanik olarak çekilir, böylece negatif basınç yaratılır. Bu negatif basınç, göğüs içi genişlemesine neden olur, bu da intrapulmoner basınçta bir azalmaya neden olur ve ortam havasının akciğerlere akışını arttırır. Vakum serbest bırakıldığında, tankın içindeki basınç ortam basıncına eşittir ve göğsün ve ciğerlerin elastik bobini pasif ekshalasyona yol açar. Bununla birlikte, vakum oluşturulduğunda, karın da akciğerle birlikte genişleyerek kalbe geri giden venöz akışı keserek alt ekstremitelerde venöz kanın toplanmasına yol açar.

Pozitif Basınçlı Ventilasyon

Pozitif basınçlı vantilatörler, bir endotrakeal veya trakeostomi tüpü ile hastanın hava yolu basıncını artırarak çalışır. Pozitif basınç, ventilatör nefesi sona erene kadar havanın solunum yoluna akmasına izin verir. Ardından hava yolu basıncı sıfıra düşer ve göğüs duvarı ve akciğerlerin elastik geri tepmesi gelgit hacmini yükseltir – pasif ekshalasyondan nefes alır.

Mekanik Ventilasyon Riskleri Nelerdir?
  • Enfeksiyonlar
  • Çökmüş akciğer (pnömotoraks)
  • Akciğer hasarı
  • İlaçların yan etkileri
  • Ventilatör desteğini durduramamak

Kaynak: https://lifeofmedical.com/mekanik-ventilasyon-nedir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir